Een kijkje naar onderzoeken

Hypnotherapie wint aan populariteit als een effectieve behandelingsmethode voor een breed scala aan fysieke en mentale gezondheidsproblemen. Maar wat zegt de wetenschap? In dit artikel onderzoeken we de wetenschappelijke onderzoeken die de effectiviteit van hypnotherapie ondersteunen, en bespreken we hoe deze therapie kan bijdragen aan het verbeteren van de levenskwaliteit.

Op mijn website leg ik uit wat hypnotherapie is.

Effectieve behandeltechniek:
Alfred A. Barrios, Ph.D. heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van verschillende therapievormen.
Hier zijn enkele bevindingen:

Hypnotherapie: Na ruim drie jaar onderzoek ontdekte Barrios dat hypnotherapie een 93% succespercentage heeft na slechts 6 sessies.
Cognitieve Gedragstherapie (CGT): Deze therapie heeft een succespercentage van72%, maar vereist 22 sessies.

Psychoanalyse: Deze benadering heeft een succespercentage van slechts 38%, zelfs na 600 sessies.

Onderzoek naar medische hypnose:

Gelukkig werken steeds meer ziekenhuizen met Hypnotherapie.
Ilse Ganzevoort onderzoekt of kinderen die langere tijd buikpijn hebben en daarmee bij de huisarts komen, ook baat kunnen hebben bij medische hypnose. Hieronder staat het filmpje wat op Youtube te vinden is.
Klik hier voor meer informatie.


Hypnotherapie bij Depressie

Een studie gepubliceerd in Journal of Affective Disorders in 2023 onderzocht de effecten van hypnotherapie bij depressieve patiënten. De resultaten lieten zien dat hypnotherapie, gecombineerd met traditionele behandelingen, leidde tot een grotere vermindering van depressieve symptomen in vergelijking met alleen traditionele behandelingen . Deze bevindingen ondersteunen het gebruik van hypnotherapie als een waardevolle aanvullende therapie voor depressie.
Zie bron: Choosing Therapy. "Hypnosis for Depression: How It Works, Examples, & Effectiveness."

Betere ontspanning, geheugen en concentratie

In ‘Alzheimer’s Care Today’ van oktober-december 2007 is een artikel gepubliceerd met de titel: “Alternative Approaches to Supporting Individuals With Dementia, Enhancing Quality of Life Through Hypnosis”. De auteurs Simon Duff, PhD en Daniel Nightingale,
PhD hebben hierin hun onderzoek beschreven waarin zij persoon gecentreerd (en niet zoals vaak gebeurt ziekte gecentreerd) aan het werk zijn gegaan met een groep mensen met dementie in verpleeghuizen.
Na 9 maanden bleek dat de hypnosegroep extreem hoger scoorde op concentratie, ontspanning, activiteiten van het dagelijks leven, motivatie, werkgeheugen, geheugen voor significante gebeurtenissen en socialisatie dan de andere groepen zonder hypnose.
Twaalf maanden na het beëindigen van de therapie werd op al deze gebieden nog steeds significant hoger gescoord door de hypnosegroep.

Bron: Alzheimer’s Care Today 2007; 8(4):321-331 " Alternative Appoaches to Supporting Individuals With Dementia, Enhancing Quality of Life Through Hypnosis”.